Portfolioopgave 1

 Portfolioopgave 1: Wikipedia-inspireret artikel om forskningsartikel om webmedieret kommunikation/interaktion.



Wiki-artikel 

Fundet i databasen ERIC (Proquest)
Lesley Treleaven & Dubravka Cecez-Kecmanovic (2001)
Collaborative Learning in a Web-mediated Environment: A study of communicative practices,
Studies in Continuing Education,
23:2, 169-183, DOI: 10.1080/01580370120101948


Introduktion s. 169

Lesley Treleaven & Dubravka Cecez-Kecmanovic argumenterer for, at webmedieret læring og forståelse understøtter udviklingen af livslange læringsevner. 

Selvom der er lavet flere studier på webmedieret læring, mener forfatterne af denne artikel ikke at der er skrevet nok med fokus på kollaborative læringsprocesser fra de studerendes perspektiv, som er aktivt engageret i webbaserede diskussionsforum. 


Derfor er denne artikels fokus på forståelsen af webmedieret kollaborative læringsprocesser ved at undersøge den kommunikative udførelse af læring og den resulterende samskabende proces. Artiklen beskriver nye muligheder for at designe, udvikle koncepter og facilitere webbaseret læring og undervisning. Herudover hvordan en kommunikationsmodel kan anvendes på læring gennem samarbejde, med fokus både på læring ansigt til ansigt samt webbaseret læring (s.169). 


Metode s. 175
Artiklen tager udgangspunkt i Communicative Model of Collaborative Learning (Cecez Kecmanovic & Webb, 2000a, 2000b), forkortet CMCL, til analyse af lingvistiske interaktioner mellem elever, som handler i web-medieret læring, for at forstå hvordan de kommunikative praksisser udvikler sig og hvordan viden er “co-created” og produceret. 


Med baggrund i CMCL, 3 x 3 matrix var koder tillagt 590 opslag i 66 tråde, hvor den sociale interaktion var pålagt et emne af mere end tre studerende. Hver kommunikation var derefter fortolket i relation til trådens kontekst. I undersøgelsens kontekst, blev hver besked, i en tråd, defineret og behandlet som én lingvistisk handling. Ved hjælp af Nvivo blev data indsamlet og kodet om de studerendes fag, arbejdserfaring, alder og køn. 


Her vil kommunikationsmodellen CMCL være den metode, der danner grundlaget for analysen af kommunikationsmetoder i forhold til den konkrete læringsproces. 

Helt konkret undersøger artiklen hvordan ny læring tages ind og hvordan læring ansigt til ansigt sammen med webbaseret læring kan være med til at udvikle kompetencer for en livslang metode for indlæring. 

 

Salmon (2000) har gennem publikationer været medvirkende til den begyndende udvikling af online platforme til webbaseret læring mellem lærere og elever. Med et fortsat fokus på læringsprocessen fra den studerendes perspektiv, og hvordan eleven er mere aktiv og engageret når det kommer til webbaseret læring. Her anvendes elevens synspunkt til at tilrettelægge hvordan læringen bedst muligt kan videreformidles og elevens og lærerens synspunkter stilles op mod hinanden. Herved vil en eventuel platform blive skabt på baggrund af viden fra både lærer og elev for at få det bedste udfald i forhold til webbaseret læring (s. 170). 

 

Først fokuseres der på det pædagogiske perspektiv, læringsstrategier og eventuelle udfordringer der kan forekomme når der tales om webbaseret læring, som er henvendt til elever fra læreren. Herefter rettes fokus mod empiri, og kommunikationsmodellen CMCL, som identificerer og klassificerer sproghandlinger som et værktøj i læringsprocessen. Her er der fokus på to hovedpunkter; den dominante del af læringen og domænet for viden (s. 170).

De studerendes kommunikative praksis s. 176

Ud fra studier i en klasse blev CMCL anvendt til, at fastlægge læringsprocessen. Her blev der yderligere udviklet på denne og de betingelser der skal være til stede for, at opnå det bedste resultat. Der blev indsamlet data fra de rum, de studerende kunne vidensdele i.

Det kunne her ses, at der ved uge 4 var blevet etableret et godt fokus på læring, ud fra stigende delinger både på det fælles forum og i grupperummene. Grupperummene skulle anvendes til arbejde med en gruppeopgave, som skulle præsenteres i uge 9-10.

De stigende delinger indikerer, at der under semesteret blev dannet grundlag for en samarbejdende læringsproces, som efterfølgende blev vedligeholdt gennem det fortsatte arbejde. 


Behandling af indsamlede data 

I tabel 2 præsenteres måden hvorpå eleverne benyttede sproglige handlinger i forskellige formater. Formålet med dette er at give en kort summering af den overordnede analyse.
Af de 590 opslag på “opslagstavlen”, som blev kodet, var 76% dirigeret mod læring om emnet, 19% dirigeret mod at opnå målet, og 5% med præsentation af sig selv og promovering. 

Bidrag til læring var oftere slået op af kvindelige studerende (79% af deres beskeder), end mandlige studerende (64% af deres beskeder).



Konklusion 

Denne konklusion understøtter tidligere forskning i forskelle i kønnenes kommunikation (Yates, 1997). Mandlige elever var til gengæld mere fokuseret på at opnå mål end de kvindelige elever.


Comments

  1. Akademisk set, mener vi, at denne forskningsartikel er god, da de præsentere deres undersøgelsesområder godt med metoder og modeller til at visualisere indsamlede data. Herudover gennemgås analysemetoder og resultater med modeller herunder Nvivo og kommunikationsmodellen Communicative Model of Collaborative Learning (CMCL).
    Forskningsområder afgrænses for herved, at gøre forskningen mere fokuseret og konkret herved defineres forskningsområderne for læseren så det nemt kan gengives.

    ReplyDelete
  2. Fint - tak. Havde lidt svært ved at forstå dette: "3 x 3 matrix var koder tillagt 590 opslag i 66 tråde, hvor den sociale interaktion var pålagt et emne af mere end tre studerende".

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Thorlacius øvelse